Utomhussäsongen 2015 sista delen

I den sista delen av utomhussäsongen 2015 går jag igenom våra manliga friidrottare gren för gren. Ha en trevlig läsning.

Göran Kihl

MÄN

Trots den fina insatsen vid LagSM-kvalet  så har nedgången på herrsidan fortsatt. Den bredd som vi kan se hos damerna saknas. Istället får vi glädja oss åt enskilda  fina prestationer.

 

100m

För första gången sedan 1998 fick vi i år en löpare under 11 sekunder. Den 17-årige löpartalangen Lukas Nordén tog sig i år förbi Patric Hjort som klubbens snabbaste sprinter. Vid ungdomsfinnkampen i Stockholm i september sprang han på 10,87. Han hade sprungit snabbare tidigare under året men då var det i för mycket medvind. Mig veterligt har vi bara två löpare i klubbens historia som sprungit snabbare med elektrisk tidtagning. Etta är naturligtvis vår bästa sprinter genom tiderna Per Ola Olsson som gjorde sin bästa tid 10,56 1985. Innan dess hade VIK-löparen Klas Andberger 1979 sprungit på 10,83. Patric Hjort sprang på 11 sekunder blankt vid LagSM-kvalet i maj. Det var pers med 17/100 och hans bästa tid för säsongen. 17-årige Oscar Hjerm tog i år klivet upp som klubbens tredje snabbaste sprinter med ett personligt rekord på 11,38.

 

200m

Även på 200m är Lukas klubbens snabbaste. Lukas förbättrade sitt pers till 22,11. Förra årets etta Patric Hjort sprang inte alls sträckan i år. Tunt därför efter Lukas. Tvåa i klubben är Daniel Nordmark med 23,69.  22,11 låter kanske inte så märkvärdigt. Men vi får faktiskt gå tillbaka till Per Ola Olssons storhetstid på 1980-talet för att hitta någon som sprungit snabbare i klubben.

400m

17-årige Erik Larsson är årets stora utropstecken på distansen. Han har aldrig tidigare sprungit 400m men i år gjorde han två tävlingar. Han började med 51,98 i Uppsala i juni. Förbättrade sedan den tiden vid Gurkspelen till 50,97.

 

800m

I frånvaron av Mikael Röjerås vår bästa löpare på medeldistans  de senaste åren får vi glädja oss åt 18-åriga tvillingarna Christoffer och Pontus Hagman. Christoffer kom i år för första gången under två minuter då han vid Gurkspelen satte personligt rekord med 1.59,68. Pontus var vid samma tävling strax efter på personliga rekordet 2.00,04.

1500m

Förra årets etta Joakim Frisk fick i år se sig passerad av Christoffer Hagman som vid Gurkspelen gjorde sin bästa tid 4.09,47. Joakim är tvåa med 4.10,46 och Pontus Hagman trea med 4.12,60. Christoffer och Pontus är nog de som ligger närmast till att ta sig under fyra minuter nästa år. En riktigt bra tid har vi också av 12 årige Albin Wallenius som i år sprungit 1500m på 4.58,14.

 

Längre distanser och hinder

I år har det varit tunt på de längre distanserna. Betecknande är att det var triatlonsjärnan Joel Wikner som sprang 5000m för klubben vid LagSM-kvalet. Förra årets stora ljuspunkt Jonas Carras har i år inte tävlat alls på bana. Han gjorde ju i fjol riktigt fina tider på både 5000m och 3000m hinder.  På den senare distansen kan vi dock glädja oss åt tvillingarna Christoffer och Pontus Hagman. Pontus var ju t om uttagen till Nordiska Juniorkampen i Finland där han sprang på 10.22,61. Christoffer gjorde sin bästa tid 10.26,18 vid LagSM-kvalet i maj.I deras åldersklass P19 gäller nationellt fortfarande den kortare distansen 2000m hinder.

110m häck

Vår bästa häcklöpare i fjol Rickard Willman har i år helt fokuserat på längd. Istället har 18-årige Oscar Hjerm klivit fram som vår bäste häcklöpare. I hans åldersklass tävlar man fortfarande med lägre häckar men vid LagSM-kvalet i maj imponerade han på de fullstora häckarna med tiden 15,63. I sin åldersklass med lägre häckar har han satt klubbrekord med 14,57.

400m häck

Vi har ingen naturlig löpare på den långa häcken. Vid LagSMkvalet i maj sprang Felix Siljebäck-Larsen för laget. Han gjorde vad jag vet sitt livs första tävlingslopp på distansen och fick tiden 57,53. En riktigt bra tid utifrån de förutsättningarna.

Höjd

Höjd är tunnare än på länge. Oliver Karlsson som inte längre tävlar aktivt hoppade för klubben på LagSM och klarade 1,82. Ett bra resultat av Oliver som hade sin bästa säsong 2011 då han tog 1,89. Tvåa i klubben Felix Siljebäck Larsen på 1,77, ett resultat han gjorde vid mångkampsSM.

Stav

Också en gren tunnare än på länge. Klubbens bästa  stavhoppare på senare tid Björn Johansson gjorde en tävling och det var vi LagSM-kvalet. Han vann på 4,86 och är fortfarande bäst i klubben. Felix Siljebäck Larsen gjorde också bara en enda stavtävling, nämligen vid mångkampsSM där han klarade 4,14. Inga andra har tävlat i stav under utomhussäsongen..

Längd

Längd är det glädjande undantaget i hoppgrenarna. Vi har två riktigt bra längdhoppare i Rickard Willman och Patric Hjort. Båda är rimligen bara i början av sin karriär. I år var Patric den starkaste av de två. Han började redan på LagSMkvalet med att hoppa 7,41 i lite för mycket vind och pers 7,16 i godkänd vind. Det resultatet förbättrade han senare under året till 7,20.  Rickard som har ett pers på 7,16 från 2012 fick i år nöja sig med 6,97. Men han hoppade 7,18  på Gurkspelen. Då blåste det emellertid lite för mycket.

Tresteg

17-årige Erik Larsson är en allsidig begåvning. Vid LagSMkvalet hoppade han tresteg för klubben och nådde 12,45. Men det är det enda trestegsresultatet vi har i år bortsett från några av våra yngre som hoppat med hoppzon.

Kula

Björn Johansson  toppar årsstatistiken med 13,94. Resultatet gjorde han vid LagSMkvalet, hans enda tävling för året.. Släggkastaren Hans Eriksson är även i år tvåa i klubben genom att vid en Castoramatävling under hösten på 12,92. Det är faktiskt hans bästa kulresultatet sedan han kom till klubben. Men vi saknar sedan länge en naturlig kulstötare i klubben.

Diskus

Andreas Grahn har i många år varit vårt stora diskuslöfte men inte riktigt nått de stora längderna. Nu 23 år gammal när han egentligen lagt av med diskus och ägnar sig åt kraftsport satte han vid LagSM-kvalet pers med nästan fyra meter och nådde 49,71. Tyvärr tävlade han inte mer under säsongen. Annars hade vi nog fått vår första kastare över 50 meter på många år. Men sedan är det  bara lite Castoramaresultat i seniorstatistiken. I den här grenen kan vi dock se att kastträningen för våra yngre börjar ge resultat. 13 -åringarna  Alfons Haals och Pontus Gustavsson har turats om att slå klubbrekordet i år. Alfons var den som drog längsta strået när han vid Svealandsmästerskapen i september vann diskus och nådde 42,92. Medan Pontus under året nådde 40,77 som längst.

Slägga

Hans Eriksson håller fortfarande en habil nationell klass med 60,85 som årsbästaresultat. 54-årige veteranen Fred Schumacher är klubbens näst bästa kastare med 45,90. 17-årige Johannes Nilsson fortsätter sin fina utveckling. I år kastade han för andra året med 5 kg släggan och höjde sitt pers nästan fem meter till 56,69. Han är tvåa i landet i sin åldersklass. Med seniorsläggan kastade han vid en Castoramatävling 40,94  under hösten. Förra året nämnde jag en ännu yngre generation släggkastare. Alfons Haals har nu hunnit bli 13 år och satt ett förnämligt klubbrekord med 46,76. Leo Bystedt är 12 år och har satt klubbrekord i P12 med 40,10. Vikten är 3 kg i båda klasserna så det är en intressant jämförelse. Alfons kastade som 13 åring 34,41 och har således höjt sig med dryga tolv meter i år. Det är kanske dumt att dra för höga växlar på resultat i de lägre åldrarna, men nog ska det bli spännande att följa Alfons och Leos utveckling i grenen.

Spjut

Spjut är i likhet med kula den svagaste grenen bland herrarna.  Det var återigen en veteran som fick tävla för klubben vid LagSM. 57 årige Peo Eriksson kastade där 44,53 och var med det bäst i klubben i år. Tvåa är en annan veteran Håkan Setthammar  med 44,13. Kanske får vi även i den här grenen hoppas på 13-åringarna Pontus Gustavsson och Alfons Haals. I den här grenen är det Pontus som är den starkare. Hans 39,37 med 400g spjutet för honom högt upp vid en jämförelse med tidigare kastare i klubben i hans ålder.

 

Ungdomar som kommer.

Av de fyra 14-åringar som jag nämnde förra året har två tävlat utomhus i år. Virva Rylander  har ju utvecklats starkt med en silvermedalj på 300m vid USM som höjdpunkt. Bland pojkarna fick Jonathan Kjellén göra SM debut i P15. Den starka truppen flickor födda 01 har i år tagit steget upp i F14 och är fortsatt intressanta att följa. Där finns kastarna Anna Götberg och Jennifer Andersson. I specialgrenen  slägga tillhör de de bästa 14-åringarna i landet. Anna är dessutom duktig i både kula och diskus. Där finns Elsa Wallenius som bara blir bättre och bättre på de lite längre distanserna. Där finns också andra duktiga löpare i den gruppen. Bland pojkarna är 14-årsklassen även i år tunn. Men vi har några ambitiösa ungdomar i klassen. Kanske att Adam Thunell får ett genombrott nästa år på medeldistans. Den spännande gruppen på pojksidan är som jag tidigare nämnt de 13-åriga kastarna Alfons Haals och Pontus Gustavsson samt 12-årige Leo Bystedt

 

Göran Kihl  2016-01-30