Utomhussäsongen 2014

Nu finns en fullständig utomhusstatistik för 2014 på hemsidan. Gå in under statistikfliken så hittar du den. Här kommer också en personlig betraktelse över den gångna utomhussäsongen. Den första delen läser du här. Den handlar om de olika SM-tävlingarna.

Våra två kvinnliga stjärnor Sofi Flink och Emma Stenlöf med både landskampsuppdrag och internationella mästerskap. En spännande återkomst av Malin Marmbrandt i längdhopp. Det är ingen tvekan om att klubben just nu bärs av framgångarna hos våra kvinnliga aktiva. Bland männen är det tunnare just nu. Få aktiva seniorer tävlar väldigt sparsamt och har svårt att etablera sig på bra nationell nivå. Trenden att duktiga juniorer slutar redan innan seniortiden känns mer oroväckande bland männen än kvinnorna.

Svenska Cupen

Den svenska Cupen är en etablerat lagtävling för svenska friidrottsklubbar. Det här är min tävlingsfavorit. Det handlar inte bara om segrar utan att som lag skapa så mycket poäng som möjligt. Taktiskt kan det innebära att några till och med får tävla i andra grenar än sin bästa. Västerås herr- respektive damlag tävlar båda i den högsta serien som sker i två steg. Ett LagSM-kval sker i två grupper med sex lag i vardera. Vinnaren i varje grupp går till finalen där de tillsammans med fyra kvarvarande lag gör upp om guldet. Sista lag i kvalet flyttades ner till regionala cupen.

För herrlaget har det varit en balansgång att inte flyttas ner. För damerna har det varit det motsatta- en kamp om första platsen som inneburit att vi några år faktiskt varit i finalen. I år gick vårt LagSM-kval passande nog på hemmaplan Arosvallen den 29 maj. Trots många reserver gjorde Västerås båda lag en fin insats och kämpade länge i toppen. I en jämn tävling bland de bästa slutade båda lagen på fjärde plats.

Vi fick fyra segrar. Björn Johansson vann stav på 5,01. Det var hans första tävling utomhus över fem meter sedan 2010. Moa Rothman vann  1500m hinder på 4.58,67. I stort sett sprang hon solo hela loppet och satte personbästa med drygt 11 sekunder. Moa blev dessutom tvåa på 1500m på tiden 4.57,53. Ewa Marcinkiewicz var tillbaka i fin form på sin kanske bästa gren 400m häck och vann på 60,86. Slutligen tog också Sofi Flink segern i spjut med 54,67. Förutom Moas andraplats på 1500m blev det samma placering för Malin Marmbrandt i längd på 6,09, Emma Stenlöf i tresteg på 12,23, Jenny Johansson i diskus på 45,58 och Amanda Rydberg i slägga på 57,00. För herrarna blev det fyra andraplatser på 110 m häck för Rickard Willman som satte personbästa med 15,46, Andreas Grahn i diskus på personbästa 46,04, Hans Eriksson i slägga på 57,42 och slutligen överraskande för herrlaget i korta stafetten på 43,59. Avgörande för de båda lagens insatser var att vi hade deltagare i alla grenar och bara hade fyra sjätteplatser som ger minimala en poäng. Enda malören var att vi drabbades av en diskning på 100m för damer.

SM-tävlingarna i tidsordning

StafettSM

StafettSM inledde som vanligt SM-säsongen 24-25 maj i värmländska Kil. Vi hade fyra lag och tog två medaljer P17-laget på 4x100m med Lucas Nordén, Oscar Hjerm, Oscar Jacobsson och Erik Larsson tog en härlig silvermedalj på tiden 43,77. För tjejerna blev det brons på F19 1000m på tiden 2.15,99. Laget bestod av Matilda From, Emma Stenlöf, Daniela Karlsson och Sharon Lopez.

JuniorSM och UngdomsSM

JSM 19 och 22 samt USM 17 gick i år 8-9 aug i Gävle medan USM 15 och 16 var samma helg i Söderhamn. I Gävle blev det 8 medaljer. I äldsta klassen 22 blev det 3 silvermedaljer för Jennie Söderholm i kula på årsbästa 13,72 , Amanda Rydberg i slägga med 59,14 och för Ewa Marcinkiewicz på 400m häck med 63,51. Närmast medalj i övriga äldsta juniorklassen var Patric Hjort som blev fyra i längd på personliga rekordet 7,09. Rickard Willman blev femma på 6,88 i lite för stark medvind.

I JSM 19 hade vi inga manliga deltagare alls, däremot två kvinnliga som båda tog medaljer. Mångkamparen Emma Stenlöf deltog i fyra grenar med guld i längd på 5,93, guld på 100m häck med tiden 13,89 i medvind och delat silver i höjd på årsbästa 1,77. Moa Rothman tog silver på 2000m hinder på tiden 6.47,43 och en femte plats på 1500m på personliga rekordet 4.41,49.

I 17 årsklassen, som ingår i USM men som sedan flera år tävlar på samma plats som de äldre juniorerna, tog vi en bronsmedalj. Det var Pontus Hagman som överraskade med ett brons på 2000m hinder Hans tid 6.21,41 var nytt klubbrekord. Närmast medalj och bästa resultat i övrigt var Oscar Hjerms fjärde plats på 100m häck på tiden 14,68. Han visade med eftertryck att han är på väg att bli en av våra bästa häcklöpare.

I USM 15 och 16 år i Söderhamn var det våra 16-årskillar som svarade för medaljerna. Sprintern Lucas Nordén tog guld på 200m i kraftig motvind på 22,93 och brons på 100m på 11,48. I försöken hade han på 100m 11,44 pers med 6/100 och på 200m 22,74 också personligt rekord men det skulle bli ännu bättre senare.. I slägga blev det brons för Johannes Nilsson på 50,43. Flickorna tog inga medaljer trots några mycket fina prestationer. Nina Björkman blev fyra i F16 kula på 12,91 personligt rekord med 41 cm. Samma placering hade Maja Gustavsson i F16 spjut med 43,57 också det pers med 41 cm. Ännu en fjärdeplats blev det för Hanna Aabacken i F16 400m på tiden 60,76. Sammanlagt 11 medaljer blev facit från junior och ungdomsSM.

SeniorSM

SeniorSM gick det här året i Umeå 1-3 augusti. Vi hade 13 aktiva på tävlingen. Vår mest självskrivne guldmedaljör Sofi Flink kunde tyvärr inte vara med på grund av skada. I frånvaro av henne blev det ingen medalj i år. Förra årets silvermedaljör Jenny Johansson misslyckades i kvalet och kom inte till final. Malin Marmbrandt gav förhoppningar i längdkvalet genom att lätt ta sig till final på 6,21. I finalen blev det 6 meter jämnt vilket bara räckte till sjunde plats. Sjua kom också Hans Eriksson och Amanda Rydberg i slägga. Bästa placeringen hade Emma Stenlöf som blev sexa på 100m häck på tiden 14,09.

MångkampsSM

Den 5-6 september gick MångkampsSM i Sollentuna. Även i år hade vi bara Emma Stenlöf med. Emma tävlade i F19-klassen, men i den klassen tävlar man samtidigt om SeniorSM-titeln. Det märktes att det var i slutet av säsongen. De riktiga toppresultaten uteblev. Emma satte årsbästa i höjd med 1,78 och gjorde också ett bra avslutande 800m på tiden 2.22,89. Men hennes jämnhet i alla grenar gav henne guldet inte bara i F19 utan också i seniorklassen. Så vi fick i alla fall ett seniorSM-guld även i år.

TerrängSM

TerrängSM avslutade säsongen den 18-19 okt i Eskilstuna. Det blev fina framgångar. Ett guld och ett brons. Guldet gick det en ung löpartalang, som kom till klubben i år, 15-årige Vasco Vilaca. I P15 klassen ledde han från start till mål och vann 4 km banan med tolv sekunders marginal. Bronsmedaljen gick till Moa Rothman i F19-klassen.

Nästa del kommer att handla om våra aktivas landslagsuppdrag och internationella mästerskap.