Utomhussäsongen 2013 del 4 Herrarna gren för gren
Då är vi framme vid sista delen av min sammanfattning av utomhussäsongen 2013.
Den innehåller dels en genomgång av herrarna gren för gren dels en liten sammanfattning.
Bilden: Rickard Willman hoppar 7,06 vid Nordiska 19-årskampen 17 aug.
Foto: Thomas Windestam DECA Text&Bild
MÄN
På herrsidan saknar vi fortfarande den absoluta toppen. Laget håller en stabil nivå. Vi har ju återtagit vår plats i den högsta divisionen men får varje år mer fokusera på att undvika sista platsen som innebär nedflyttning än att nå första platsen som ger finalplats. På seniorsidan har vi flera fina resultat. Men problemet är att de har gjorts av våra idrottare borta i USA. Lite oroväckande är också att det ser tunt ut med återväxten i flera årsklasser.
100m
Inte heller i år ser vi något genombrott på sprinterdistanserna. Längdhopparen Patric Hjort är snabbast i år med 11,26. Patric har år från år nu stadigt förbättrat sin snabbhet. I år förbättrade han sitt pers med ytterligare 13/100. Starka förbättringar har vi också hos 16-årige Oscar Jakobsson som i år sprungit på 11,50 och 15-årige Lukas Nordén som sprungit på 11,77. Fjolårets etta Daniel Nordmark gjorde två fina lopp på 11,11 i Eskilstuna i mitten av juni. Tyvärr var vinden inte godkänd i loppen. Hans årsbästa i godkänd vind blev 11,32.
200m
Även på 200m är Patric Hjort snabbast. I sitt försöksheat på juniorSM sprang han på 22,52. Det är faktiskt det snabbaste som någon har sprungit distansen på i klubben sedan 1998 då Håkan Setthammar sprang på 22,29. Även här är Daniel Nordmark tvåa med 22,80 som är lite sämre än hans pers från året innan. Den starkaste utvecklingen har Oscar Jakobsson haft. Han förbättrade sitt pers med en hel sekund till 23,20 och är trea i klubben.
400m
Vi har fortfarande inte någon utpräglad 400m löpare i klubben. De två tiokamparna Felix Siljebäck-Larsen med 50,32 och Björn Johansson med 50,59 är etta och tvåa. Båda gjorde sina tider i USA. Kanske är det 15-årige Lukas Nordén som slår igenom nästa år. I hans åldersklass springer man fortfarande 300m, där han tog guld vid USM och strax före SM satte personligt rekord med 37,15.
800m
I USA satte 23-årige Mikael Röjerås ett strålande personligt rekord med 1.50,60 i april. Det blev dock inga tävlingar på hemmaplan för Mikael. Här hemma är det 16-åriga bröderna Christoffer och Pontus Hagman som vi kan hoppas på. Christoffer förbättrade sitt personliga rekord med nästan 8 sekunder till 2.03,36. Pontus förbättrade sitt med drygt 8 sekunder till 2.04,27.
1500m
Återigen är det Mikael Röjerås som står i en klass för sig. Under våren i USA satte han personligt rekord med 3.53,63. Tvåa i klubben är 41-årige Magnus Wallenius med 4.22,26. Magnus är pappa till två unga löpare i klubben som gjort fina resultat både i arenalopp som motionslopp och terränglopp nämligen tolvåriga Elsa och tioårige Albin. Magnus som börjat tävla först i år har haft framgångar bland annat i veteranSM.
Längre distanser och hinder
Här saknar vi fortfarande aktiva som löper distanserna på tävling. Konstigt egentligen eftersom våra motionslopp lockar så många Västeråslöpare både på 5 och 10 km. Men att få dem att springa bana är tydligen svårare. Undantaget är väl just Magnus Wallenius som sprang 10 000m vid VeteranSM på lite dryga 37 min. Men på åtminstone 3000, 5000m och 3000 m hinder tror jag mycket på bröderna Pontus och Christoffer Hagman. Pontus kom fyra vid USM på 2000m hinder. Med tiden 6.25,64 förbättrade han sitt pers med drygt 24 sekunder.
I min sammanfattning av LagSM nämnde jag också Jonas Carras som hoppade in för laget och sprang 3000m hinder på 10.02,91.En fantastisk prestation i en helt ovan gren av en kille som bara tävlande denna gång under säsongen.
110m häck
Det är återigen våra två mångkampare som toppar grenen. Tiderna för Björn Johansson 15,47 och för Felix Siljebäck Larsen 15,79 sattes i USA på våren. Här hemma var det 19-årige Rickard Willman som fick rädda laget vid LagSM-kvalet. Han förbättrade sitt pers från i fjol med drygt åtta tiondelar till 16,22. Fr o m 2014 tar Rickard steget upp i M22 klassen och där är häckhöjden samma som för seniorerna. Vi får säkert se ännu bättre tider av Rickard om han fortsätter tävla i grenen.
400m häck
Långa häcken är en tunn gren såväl i klubben som i landet som helhet. Enda tävlingen för klubben var LagSM-kvalet. Henrik Astfors var en gång på väg att ta klivet upp till Sverigetoppen på distansen innan han för flera år sedan slutade. Nu 27 år gammal tävlade han igen för laget och fick tiden 58,43. Den tiden skulle naturligtvis kunna förbättras rejält med lite träning.
Höjd
Vår mångkampare Felix Siljebäck-Larsen blev 2006 med 2,01 vår förste hoppare i ”modern” tid över två meter. Sedan har skador hindrat honom även om han de fyra senaste åren varit etta i klubben. I år med 1,87. Björn Johansson är tvåa med 1,81. Båda resultaten gjordes i USA på våren. 14-årige Filip Skoog fortsätter sina fina utveckling. I år förbättrade han sitt pers med 7 cm till 1,70.
Stav
Egentligen ska vi väl inte klaga när vi har en hoppare, Björn Johansson, som hoppade 4,92 och en annan, Felix Siljebäck-Larsen, som satte personligt rekord med 4,65. Problemet är bara att resultaten gjordes i USA på våren. Här hemma fick vi plocka in en veteran i LagSM-kvalet, Håkan Setthammar, som pliktskyldigast räddade poäng åt klubben genom att ta 2,60. Förra året hade jag förhoppningar på Filip Skoog som gjorde väldiga framsteg i stav. Men 2013 blev det inte mycket vare sig träning eller tävling i stav för 14-årige Filip som ändå klarade 3,02.
Längd
Felix Siljebäck-Larsen startade utesäsongen i USA mycket starkt och satte personligt rekord i längd med 7,24 i början på maj. Han nådde inte riktigt samma längder när han tävlade i Sverige senare under sommaren. Rickard Willman hoppade 7,16 förra året. I år blev det 7,06 vid Nordiska 19-årskampen i mitten av augusti. Vår tredje sjumetershoppare 20-årige Patric Hjort hoppade 6,96 vid JSM, hans bästa resultat i godkänd vind. Det är en stark gren i klubben med tre hoppare stabila kring sju meter.
Tresteg
Mattias Karlsson gjorde i år bara en enda tävling. Det var vid Folksam Challenge i Uppsala i mitten av juni. Då hoppade han 15,10. Det är längder som vi inte har varit i närheten av sedan vår stjärna Tomas Blomqvist på 1980-talet. Vår längdhoppare Patric Hjort gjorde vid LagSM-kvalet sin första tävling i tresteg sedan han som 14-åring 2007 hoppade 10,16. I litet för mycket vind blev det 13,47. Sin andra tävling gjorde han vid JSM då han nådde 13,24 innan han efter blott två hopp avbröt tävlingen. För förra årets sensation Erik Larsson blev det i år inget tävlande alls. Ett nytt löfte dök dock upp i 14-årige Filip Skoog som vid Svealandsmästerskapen sent på hösten hoppade 11,92.
Kastgrenarna
I en stad med så fina kasttraditioner är det bara att konstatera att vi på herrsidan har stagnerat i samtliga kastgrenar.
Kula
Inga ljuspunkter i år heller i grenen. Vår mångkampare Björn Johansson var i år tillbaka och stötte under våren i USA 14,01.
Diskus
Även här är det Björn Johansson som är bäst i klubben. Redan i slutet av mars nådde han i USA 46,54. Här hemma gjorde Andreas Grahn sin andra säsong med seniordiskusen. Han ökade visserligen sitt personbästa till 45,65 men borde kunna vara den som blir vår näste kastare över 50 meter.
Slägga
Hans Eriksson, som 2012 gjorde sin första säsong för klubben, nådde inte upp till de kastlängderna i år utan stannade på 60,76. 18-årige Simon Persson gjorde i år sin första säsong med 6 kg slägga och tog brons vid JSM på personligt rekord 58,62. Han är det största löfte vi haft på många år i slägga. Vid en castoramatävling på hösten nådde han för övrigt med seniorsläggan 46,47.
Spjut
Ingen topp i år heller. Vi kan möjligen glädja oss åt att fem kastare nådde över 50 meter med Robert Ekman som bäst med 51,87. 19-årige längdhopparen Rickard Willman skulle nog kunna bli klubbens etta i spjut om han ägnade grenen lite mer allvar. Nu blir det mest på skoj när han deltar i Castorama under hösten. Men där kastade han i år 49,15 med seniorspjutet.
Mångkamp
I år gjord vår bäste mångkampare Björn Johansson några tävlingar i USA på våren och nådde som bäst 7182 poäng. Vår tvåa Felix Siljebäck-Larsen satte personbästa med 6937 poäng. Envisa skadeproblem har hindrat dem från att ta steget upp i den absoluta sverigetoppen och det finns stora frågetecken för deras fortsatta mångkampande. Förra årets glädjeämne i de yngre klasserna Edwin Sahlin har i år inte fortsatt i mångkamp och endast gjort några enstaka tävlingar i individuella grenar.
****
Individuellt har vi sju aktiva män och sju kvinnor på seniorernas 25-bästalista i landet. En ökning med en på herrsidan och en minskning med en på damsidan mot förra året. De bästa placeringarna bland damseniorerna är Sofi Flinck etta i spjut, Jenny Johansson fyra i diskus, Emma Stenlöf sjua i höjd. Bland männen är Mattias Karlsson bäst som fyra i tresteg. Hans Eriksson är nia i slägga.. Jämför vi åldersklasser så är det liksom tidigare bland flickorna en trio 96-or som är starka. Det rör sig om Emma Stenlöf, Daniela Karlsson och Moa Rothman som i år tävlade i F17 klassen. Bland pojkarna är P16 den starkaste åldersgruppen. Åtta tävlande har vi haft i den åldersgruppen. Pontus Hagman är den som lyckats främst på 2000 m hinder där han är fyra i sin åldersklass. Individuellt i övrigt vill jag lyfta fram Lukas Nordén som toppar årsstastistiken på 300m i P15- klassen och är femma på 100m.
Ungdomar som kommer.
Nästa år är det dags för årets 14-åringar att för första gången tävla i SM. Tyvärr hade vi en ganska tunn 14-årsklass, dvs födda 1999 det här året. Med tunn menar jag antalet aktiva. Filip Skoog bland pojkarna har emellertid redan i år visat att han tillhör de allra bästa i landet på 100m häck, höjd, stav, längd och tresteg. Hans mångsidighet gör honom också till en av våra framtidslöften i mångkamp. Bland flickorna är det Ella Moberg just nu som vi kan knyta de största förhoppningarna till. Hennes starkaste grenar är korta häcken, längd och tresteg.
I 13-årsklassen är det tunt bland pojkarna men ganska många aktiva bland flickorna. En duktig nykomling i år är Virva Rylander som är ett sprinterlöfte. På 200m gjorde hon 27,50 och på 80 m 11,00. Men nu är vi nere i åldrar där mycket hinner hända. Det är bara att hoppas på att vi får några nya unga överraskningar nästa år.
Västerås Friidrottsklubb
Göran Kihl