InomhusSM med vårt stora medaljhopp Malin Marmbrandt

Nu på lördag söndag är det dags för inomhusSM i Växjö. Västerås Friidrottsklubb har anmält 8 aktiva.

Det stora namnet är naturligtvis Malin Marmbrandt som är anmäld i både längd och tresteg. I längd är hon årets sverigeetta inomhus. Tresteg har hon inte alls hoppat inomhus men vi vet hennes kapacitet. Malin har varit vår främsta medaljplockare de senaste åren. Sin första SM medalj för klubben tog hon 2010. Då blev det ett överraskande guld i tresteg. Inomhussäsongen 2011 blev det brons i längd. Sen stoppade skador Malin från de stora framgångarna i flera år. Men 2015 var hon tillbaka och bättre än någonsin tidigare. Inomhus blev det det året silver i längd och brons i tresteg. Utomhus följde hon upp med brons i båda grenarna. 2016 inomhus två silver. Utomhus krönte hon sin bästa säsong någonsin med guld i tresteg och brons i längd. Ska vi tro på guld i båda grenarna den här gången? I tresteg är definitivt också Ewa Marcinkiewizc en medaljkandidat. Hon har i vinter bara gjort en tävling då hon hoppade 11.86, men har ett inomhuspers på 12,63 från förra året.

I herrarnas längd vore det kul om Patric Hjort och Rickard Willman kunde nå upp till förra årets personbästa 7,26 respektive 7,25. Då kan det bli fina placeringar även om det inte räcker till medalj. Båda två är också anmälda på 60m.

Spännande ska det bli också att se vad våra unga kvinnliga viktkastare kan göra, det vill säga 19-åriga Nina Björkman och  16-åriga Anna Götberg. Att Anna är anmäld är en överraskning. Men hon är ju årets suveräna etta i sin åldersklass och har gjort en tävling med seniorvikt där hon nådde imponerande 15,76. En finalplats är möjlig både för henne och Nina Björkman som i vinter satt klubbrekord med 16,98. Nina är också anmäld i kula där hon i vinter satt pers med 12,61.

Kul också att Emma Larsson är anmäld på 400m. Emma var lovande junior på 400m. Sedan var det flera års tävlingsuppehåll. Men till utomhussäsongen 2015 var hon tillbaka och satte pers på 400m med 60,29. I somras var det 400m häck som gällde där hon nådde fina 64,81. Inomhus har hon i år tävlat för första gången sedan 2011 och det ser väldigt lovande ut, pers på 400m med 58,20 och pers på 200m med 26,25. Det är långt fram till medaljerna för Emma men en ytterligare förbättring av hennes inomhuspers vore en fin signal inför utomhussäsongen.

På 3000m för män är också 23-årige Efrem Brhane anmäld. Ett nytt oskrivet kort kan man säga. Han har inte tävlat för klubben på bana, vad jag vet, vare sig inomhus eller utomhus. Däremot var han med i TerängSM i Västerås i höstas. I M22 klassen blev han 15:e man på 8000m. I seniorklassen med väldigt många deltagare blev han 28:a på 4000m. Det ska bli intressant att följa honom på 3000m inomhus. Vi har ju brist på manliga långdistanslöpare.

Som avslutning kan jag väl tillägga att det inte alls är säkert att alla deltar i grenarna fast de är anmälda.

Göran Kihl