Inomhussäsongen 2015 forts

Här kommer den andra delen i sammanfattningen av inomhussäsongen 2015. Nu handlar det om våra kvinnliga aktiva. Som vanligt gör jag en genomgång gren för gren.

Kvinnorna

För våra kvinnor var den gångna inomhussäsongen den bästa någonsin, trots skador på flera av våra aktiva. Malin Marmbrandts återkomst var viktig för seniorsidan men vi har också en jämn och stark 14- och 15-årsgeneration.

Analys gren för gren

60 m och 200m.

Senast Matilda From sprang 60 m inomhus var 2012. I år förbättrade 19-åriga Matilda sitt pers med nästan en halv sekund och var snabbast i klubben med 7,93. Jämnåriga Emma Stenlöf var också med 7,98, pers med en hundradel, under åtta sekunder.

200m är en distans som inte springs så ofta inomhus av våra lite äldre. Kanske är 15 åriga Virva Rylander den som nästa år på allvar blandar sig i leken som klubbens bästa sprinter. På 60m förbättrade hon i år sitt pers med 18 hundradelar till 8,15 och på 200m med 86 hundradelar till 26,36. På 200m toppas dock årsstatistiken av Ewa Marcinkiewicz på 26,13. Vi har ännu en löpare under 27 sekunder och det är blott 14-åriga Hilda Lindberg som med 26,92 förbättrade sitt pers med 75 hundradelar.

400m

I år halkade vi lite efter på 400m. Ewa Marcinkiewicz var snabbast med 60,16. Glädjande i och för sig. Senast Ewa sprang distansen inomhus var 2009 . Sitt pers satten hon som 15-åring med fina 57,68. Dom tiderna är vi långt ifrån idag. Jag ser inte heller någon som under nästa år ska komma i närheten av den tiden.

800m och 1500m

19-åriga Moa Rothman är även i år bäst i klubben trots att hon inte nådde upp till fjolårets tider. 14-åriga Hilda Lindberg har inte sprungit de här distanserna i år men hon är bäst i klubben på 600m och 1000m och är ett stort löfte på medeldistanserna. Jämnåriga Elsa Wallenius är också ett stort löfte men kommer mer till sin rätt på ännu längre distanser.

60m häck

Daniela Karlsson som satte klubbrekord inomhus förra året med 8,50 hade i år ännu inte kommit tillbaka efter sin svåra skada. Emma Stenlöf tangerade sitt fjolårspers på 8,71 och är just nu vår ende seniorhäcklöpare. Trots att Emma är mångkampare tillhör hon ju de allra bästa i landet bland annat på korta häcken.

Höjd

Även i höjd är det Emma Stenlöf som är bäst i klubben . Han satte ett fint klubbrekord för såväl F19 som seniorer när hon tog guld på USM med 1,79. Med det är hon bäst i landet i sin åldersklass och femma bland seniorerna. 15-åriga Maya Persson som hoppade så bra förra året har tävlat sparsamt i år men är tvåa i klubben på 1,64. Ett år yngre är Astrid Eggesjö som i år har höjt sitt pers med 15 cm till 1,56 och blir kanske nästa säsongs stora utropstecken.

Längd

Med Malin Marmbrandt äntligen tillbaka på tävlingsarenan är det här en stark gren för klubben. Malin toppar naturligtvis med en förbättring av sitt fyra år gamla klubbrekord med 18 cm till 6,26. Med det resultatet var hon fyra i landet men knep silver vid SM.Men även mångkamparen Emma Stenlöf nådde i år för första gången över 6 meter.när hon vid inomhusSM hoppade 6,06. Även i längd är hon bäst i sin åldersklass F19. Steget till de övriga i klubben är långt men vi fick faktiskt tre nya unga hoppare över fem meter. 15-åriga sprintern Virva Rylander hoppade 5,05 vid ungdomsSM i Örebro. 14-åriga Lovisa Ulegård hoppade 5,02 sitt debutår med planka. Slutligen klarade vår unga mångkampare Malin Eirefors fem meter jämnt. Trea i klubben alltjämt förra årets nytillskott Tina Runesson. I år blev det bara Inlagda Gurkspelen för Tina. Då hoppade hon 5,28. Sex hoppare som under samma säsong hoppar över fem meter har vi aldrig tidigare haft i klubben.

Stav

14-åriga Anna Götberg är bäst i klubben med 2,55. Det är inomhuspers med 60cm. Men Anna börjar mer och mer inrikta sig på kast. Jämnåriga Astrid Eggesjö som i år höjde sitt pers till 2,43 inriktar sig i sintur mer på löpning och höjd. Den ende som satsar just på stav är Louise Kvarforth. En 17-årig flicka som kommit från gymnastiken. Hon gjorde bara en tävling inomhus. Det var vid Inlagda Gurkspelen då hon klarade 2,43.

Tresteg

Med både Malin Marmbrandt och Ewa Marcinkiewicz tillbaka kunde vi glädja oss åt en stark trestegssäsong med Malins SM-brons som topp. Hon gjorde tre stegstävlingar. Började 7 februari i Göteborg med klubbrekord 12,69. Fortsatte helgen efteråt med 12,68 i Norge och avslutade en vecka senare med 12,68 vid SM. Tala om jämnhet. Ewa gjorde sitt bästa resultat 12,30 vid SM. Kanske heter vår kommande trestegstjärna Lovisa Ulegård. Hon gjorde nu sin första säsong med planka istället för hoppzon och klarade 10,29.

Kula

Jennie Söderholm, vår bäste kulstötare var i år på allvar toillbaka och nådde 13,74 som längst. Med det är hon Sverigesjua. Inte långt efter är mångkamperskan Emma Stenlöf. Hon förbättrade sitt pers från förra året med över metern till 13,39 och är åtta i landet i seniorklassen. Ett glädjeämne är också 17-åriga Nina Björkman. Hon stötte nu sista året med 3 kg kula och blev fyra på ungdomsSM med 13,62 en förbättring från föregående år med halvannan meter.

Vikt

Vi hade ingen seniorkastare på damsidan. Men det märks att det finns en ungdomssatsning på kast. Flera yngre förmågor prövade i år på grenen vikt. Äldst av dem är Nina Björkman som blev fyra på UngdomsSM och som kastade som längst 15,10 vid Inlagda Gurkspelen, vilket är klubbrekord i F17. Kanske ändå att 14-åriga Anna Götberg är vårt största framtidshopp i grenen. Hon är bäst i landet i sin åldersklass med 12,98 som också är klubbrekord i både F14 och F15. Både Nina och Anna kastar med en vikt som väger 7,26 kg.

Mångkamp

Trots att Emma Stenlöf inte gjorde någon hel mångkamp i år heller så tillhör hon tveklöst Sverigeeliten. I fyra av fem individuella grenar tillhör hon Sverigetoppen. Det avslutande långloppet är ju inget som en mångkampare prövar på annat än i just mångkampen. Men vi kan också glädja oss åt 15-åriga Malin Eirefors som tog ett överraskande brons i sin första SM-tävling.

Sammanfattning

Jag nämnde det i inledningen. Det här var den bästa inomhussäsongen någonsin för kvinnorna. Då tänker jag inte bara på våra två SM-medaljer på seniorsidan. I alla åldersklasser (F16 klassen födda -99 undantagen) har vi aktiva som placerar sig högt upp på förbundets årsbästalistor. Återväxten känns bra. Årets 14-årsklass bedömer jag som den starkaste någonsin.

Göran Kihl