Inomhussäsongen 2014 SM-tävlingar

Lagom till att nästa inomhussäsong kör igång på allvar finns nu statistiken för inomhussäsongen 2014 tillgänglig på hemsidan. Ni hittar där allas bästa resultat i samtliga grenar sorterad efter åldersklasserna 8 – seniorer och veteraner. De som är yngre än 8 år sorteras in i 8-årsklassen. Hittar ni något fel i statistiken eller något annat som ni undrar över så hör av er till mig Göran Kihl e-post kihlscript@gmail.com

I tre avsnitt kommer här också en liten sammanfattning av inomhussäsongen. Jag börjar med SM-tävlingarna inomhus.

Inomhussäsongen 2014

En titt på Sverigebästalistan för seniorer och de äldsta juniorerna visar på en stark nedgång för herrarna men en lika stark uppgång för damerna. På damsidan är det i första hand den starka trion 96-or Emma Stenlöf, Daniela Karlsson och Moa Rothman som finns med på bästalistorna både i 19-årsklassen och seniorklassen. Friidrott är populärt bland flickorna. Det ser vi inte minst på återväxten. Det är många flickor i alla åldrar som inte bara tränar utan också deltar flitigt på tävlingsarenorna. Det är ju också så att våra lysande stjärnor just nu är kvinnor nämligen Sofi Flinck och Emma Stenlöf. Dom bidrar också säkert till att göra friidrotten populär bland flickorna.

Bland männen väntar vi fortfarande på att någon ska ta det där sista steget upp i Sverigeeliten.

SM-medaljer inomhus

SeniorSM

SeniorSM gick i år i Göteborg den 22-23 feb. Det blev inga medaljer i år. Bästa placeringen

lite överraskande 18 åriga Daniela Karlssonpå 60 m häck. Hon blev fyra i finalen på 8,50, den bästa tiden någonsin i klubbens historia. Jämnåriga Moa Rothman tog en fin femte plats på 1500m med tiden 4.49,44. Femteplats blev det också för Hans Eriksson i vikt med 19,12.

JuniorSM

Helgen innan gick JuniorSM i Sätrahallen, Stockholm. Ett guld blev det och det kom genom Emma Stenlöf i F19. Men det var inte i någon av hennes vanliga grenar utan i tresteg där hon med 12,29 förbättrade sitt inomhuspers med två meter. Det verkar ju nästan osannolikt men beror naturligtvis på att hon nästan aldrig tävlar i grenen. Senast hon tävlade i tresteg inomhus var hon 14 år det vill säga för fyra år sedan. I höjd tog Emma en silvermedalj på 1,75. Silver blev det också för Jennie Söderholm i K22 kula med 13,54. Det var Jennies enda tävling under hela inomhussäsongen. Den fjärde medaljen kom i M22 längd där Patric Hjort med 7,06 satte personligt rekord. Nära medalj med varsin fjärdeplats var Moa Rothman på 1500m i F19 där hon satte personligt rekord 4.38,61. Daniela Karlsson satte med sin fjärde plats på 60m häck personligt rekord med 8,64. Men det blev ju ännu bättre veckan senare vid SeniorSM. Samtidigt med JSM gick USM 17 på samma plats. Där blev det inga medaljer. Närmast var Sharon Lopez på 400m där hon blev fyra och Oscar Hjerm på 60m häck som med ett fint pers på 8,47 blev fyra på 60m häck.

UngdomsSM 15-16

De yngre klasserna 15- och 16-åringarna hade sina SM-tävlingar i Växjö den 8-9 mars. Där tog pojkarna i P16 hem två brons. Det var Lucas Nordén på 60m och Johannes Nilsson i vikt. Johannes förbättrade sitt pers med dryga metern till 14,84. För flickorna blev det inga medaljer.

ISM Mångkamp

SM-säsongen inleddes 8-9 februari i Växjö med mångkamp. 18-åriga Emma Stenlöf hade för första gången möjlighet att inte bara ta medalj i sin egen klass F19 utan samtidigt också i seniortävlingen. Tyvärr hade hon varit sjuk hela veckan och bröt tävlingen efter första dagens fyra grenar. Men vi fick ändå en guldmedalj. Det var överraskande Filip Skoog som i sin första SM-tävling tog guldet i 15-årsklassen. Han persade i samtliga sju grenar och slutade på 3962 poäng.

VeteranSM

Förra året hade klubben tre deltagare i VeteranSM. I år hade vi elva på tävlingen som gick i Huddinge 7-9 februari. 15 medaljer blev facit.

I 35-klassen, det vill säga klassen närmast seniorer tog Jenni Ehn Gårdhage guld i samtliga fyra grenar som hon deltog i: 60m, 200m, 400m och 800m. Primrose Ulegård tog fyra silvermedaljer i sina grenar 60m, 200m, längd och kula. Jörgen Viksell tog guld i vikt.

I 40-årsklassen blev det ett guld i längd till Håkan Setthammar och två silver på 800m och 1500m till Magnus Wallenius. Marie Cederberg tog guld i K50 klassen på 400m på mästerskapsrekordet 64,04. Ett guld blev det också till Lennart Nyberg i M60 på 200m. En till guldmedalj blev det. Kvinnorna Jenni, Primrose och Marie hade lockat med sig den gamla fotbollsspelaren Anna-Karin Bäckström(58 år) för stafetten 4x200m som hade en gemensam klass. Det slutade med seger och ett nytt mästerskapsrekord på 2.02,51.

Göran Kihl