Utomhussäsongen 2014 sista delen Herrarna

I den avslutande delen av min genomgång av 2014 berättar jag om våra manliga idrottare gren för gren.  Jag avslutar också med lite tankar kring den ännu yngre generationen.

MÄN

Trots den fina lagframgången vid LagSM-kvalet känns det oroväckande tunt bland både seniorer och äldre juniorer på herrsidan. Flera har slutat eller av andra orsaker inte tävlat i år. Inte heller återväxten i de yngre leden ser så god ut just nu. Det innebär inte att vi saknar glädjeämnen vilket jag återkommer till i grensammanfattningen.

100m

Längdhopparen Patric Hjort har i år fortsatt sin fina utveckling som sprinter och förbättrat sitt pers med 9/100 till 11,17. Men vid några tillfällen har han sprungit under 11 sekunder i ej godkänd vind. Sin bästa ”medvindstid” nådde han vid JSM där han fick tiden 10,85. Vår största sprintertalang just nu är nog ändå 16-årige Lukas Nordén som med 11,26 förbättrat sitt pers med dryga halvsekunden och är tvåa i klubben. Dessutom har vi Daniel Nordmark som med 11,43 i år haft en lite tyngre säsong, 17-årige Oscar Jacobsson 11,50 och överraskningen Oscar Hjerm 11,59,

200m

På 200m har vi samma ordning. Patric Hjort har förbättrat sitt pers med två hundradelar till 22,50 och är etta i klubben. Tvåa är Lukas Nordén som gjort debut på distansen i år och sprungit på 22,59. Jag kan mycket väl tänka mig att Lukas blir den förste på många år i klubben som redan nästa år springer under 22 sekunder. Även Daniel Nordmark var med 22,89 under 23 sekunder i år.

Det är fortfarande inga stortider vare sig på 100 eller 200m men vi har ändå gradvis dom senare åren blivit starkare och starkare.

400m

Lustigt nog samma ordning här som på sprintdistanserna. Patric Hjort gjorde ett lopp vid Lag- SMkvalet i maj och satte personbästa med 52,22, Lukas Nordén gjorde också bara ett lopp. Vid tävlingar i Huddinge i juni satte han personbästa med 52,55. Det är inga tider som närmar sig nationell nivå men båda skulle säkert kunna springa avsevärt snabbare om de tävlade oftare på distansen.

800m

Återigen är Mikael Röjerås bäst i klubben med 1.51,49. Tiden gjordes i USA. Här hemma tävlade han bara en gång och det var vid LagSMkvalet i maj. 17-åriga bröderna Christoffer 2.03,63 och Pontus 2.05,16 nådde inte riktigt upp till fjolårets nivå på distansen. I stället är det 41-årige Magnus Wallenius som är tvåa i klubben på 2.02,42.

1500m

Joakim Frisk. är något av en veteran, trots att han bara är 24 år. Han var i år tillbaka i Sverige efter några år i USA. Han var bäst i klubben på 4.04,59. Tvåa är 17-årige Pontus Hagman på 4.14,46. Tiden, pers med nästan 8 sekunder, gjorde han vid USM där han blev sexa. Mikael Röjerås har inte sprungit distansen i år. Han sprang ifjol på 3,53,63 och är den enda i klubben som når nationell nivå.

 

Längre distanser och hinder

De längre distanserna brukar vara ett sorgebarn för klubben. Men i år fanns det några riktiga ljuspunkter. Framförallt vill jag lyfta fram Jonas Carras. Förra året hoppade han in och sprang 3000m hinder i LagSM för klubben. Sedan blev det inte fler tävlingar. I år blev det mer. Vid SM blev han åtta på 3000m hinder på tiden 9.37,97. Det var 20 år sedan vi hade löpare som gjorde motsvarande tider på hinder. Vid Folksam Challenge i Uppsala i augusti vann han B-finalen på 5000m på tiden 14.58,46. Vi får gå tillbaka till 2001 för att hitta en jämförbar tid. Då sprang Norbergsbördige Henrik Nyström  för klubben på 14.57.19. Bröderna Hagman Pontus och Christoffer springer än så länge 2000m hinder. Pontus är den som i år sprungit snabbast. Han blev trea på USM 17 på tiden 6.21,41.

 

110m häck

Rickard Willman har i år i M22 klassen tagit steget upp till fullstora häckar på allvar. Han gjorde några fina lopp under första halvan av säsongen med 15,04 på SAYOspelen i Sollentuna i början på juni som topp. Men senare under säsongen koncentrerade sig Rickard på längd. Rickard är den förste häckspecialisten i klubben på många år. Tidigare har det varit våra tiokampare som stått för de bästa häcktiderna. 17-årige Oscar Hjerm har i år gjort väldiga framsteg på korta häcken. På de lite lägre häckarna i hans klass kom han fyra på USM med 14,68, en tid som var den fjärde bästa i landet i år i P17klassen.

400m häck

Även i år en väldigt tunn gren. Distansen sprangs bara en gång och det var i LagSM-kvalet 29 maj. Återigen var det Henrik Astfors som sprang hem 4 poäng för klubben på tiden 59,16.

 

Höjd

Felix Siljebäck- Larsen var även i år vår bäste höjdhoppare med 1,87. Han är stabil på de höjderna men det är en bit från hans pers från 2007 på fina 2,01. Tvåa är 17-årige Oscar Hjerm på 1,78. Men han gjorde bara en enda höjdtävling i år. Han satsade istället på 100m och korta häcken.

Stav

Den här sommaren fanns Björn Johansson hemma i Sverige. Redan vid Lag-SMkvalet 29 maj satte han sitt årsbästa 5,01. Det blev bara tre tävlingar under året med en åttonde plats vid SM på 5,00 som avslutning. Oroväckande dock att vi inte hade någon annan i klubben som hoppade stav det här året, inte ens i de yngre klasserna.

Längd

En stark gren i klubben med 20-årige Rickard Willman som etta på 7,11 fem cm från hans pers från 2012. Tvåa i klubben med den som hoppade stabilast med fyra tävlingar över 7,06 var Patric Hjort med personliga rekordet 7,09 och fjärde plats vid SM som höjdpunkt. Felix Siljebäck-Larsen som i fjol satte ett mäktigt pers med 7,24 är i år trea i klubben med 6,87. Ingen yngre förmåga har dykt upp det här året i klubben.

Tresteg

Vår bäste trestegshoppare Mattias Karlsson tävlade inte alls i år. Ingen påfyllnad underifrån finns just nu. Ronald Kibirige var tillbaka och gjorde en tävling för klubben vid LagSMkvalet. Då hoppade han 12,66. Det är faktiskt det enda trestegsresultatet med planka vi har det här året.

Kula

Vi är fortfarande svaga i kula. Björn Johansson är i kraft av sin bakgrund som mångkampare den som är starkast i grenen även i år. 13,81 nådde han som längst på försäsongen i USA. Släggkastaren Hans Eriksson är tvåa i klubben genom att vid en Castoramatävling under hösten nå 12,22.

Diskus

Även här är det Björn Johansson som är bäst i klubben. 47,47 nådde han i USA på försommaren. Det är bara knappa 80 cm från hans pers från 2011. Vid sidan av stav så är diskus Björns starkaste mångkampsgren. 21-årige Andreas Grahn förbättrade sitt pers med 39 cm till 46,04. Det är Andreas som har störst förutsättningar att nå över 50 meter. Men sedan är det väldigt tomt. För att hitta ljuspunkter får vi gå ner till 12-årige Pontus Gustavsson som är en av de allra bästa i sin ålder i klubben genom tiderna.

 

Slägga

Hans Eriksson behåller sin ställning som klubbens klart bäste senior. Han förbättrade sitt fjolårsresultat till 61,88. Med nationellt mått ett bra resultat även om det behövs 10 meter till för att tillhöra de allra bästa. Påläggskalven i slägga Simon Persson har i år slutat tävla blott 19 år gammal. Vi får hoppas han återfår lusten. Nu får vi knyta våra förhoppningar till 16-årige Johannes Nilsson som haft en stark utveckling i slägga. Med 51,88 är han trea i Sverige i sin åldersklass. Med seniorsläggan kastade han vid en Castoramatävling 40,01 under hösten. I slägga finns det  spännande yngre kastare som först nu på allvar prövat på den roliga men tekniskt sett svåra grenen. Som exempel kan jag nämna 12-årige Alfons Haals och 11-årige Leo Bystedt. Med de släggtraditioner vi har i klubben, som nu vi drar nytta av i form av tränare, så tror jag att det kommer att hända en del i den här grenen.

Spjut

I likhet med kula är det här en svag gren i klubben. Ingen topp i år heller. Robert Ekman är den som i många år varit klubbens bästa. I år var han den enda som med 52,22 nådde över 50 meter i klubben.

 

*****

Ungdomar som kommer.


Första SM-åldern är 15år. Bland flickorna har vi några 14-åringar som ska bli intressant att följa nästa år. Höjdhopparen Maya Persson är sverigebäst i höjd i 14-årsklassen och Virva Rylander blir spännande att följa på sprintersidan. Det är ingen jättebred trupp 14-åringar vi har. Men det är betydligt fler än årgången innan. Totalt 9 st flickor har tävlat under året och det kan lika väl bli någon annan av dem som nästa år överraskar. I F13 har vi i år haft 12 flickor som tävlat där många visat riktigt bra resultat. I slägga är t ex Anna Götberg vår bästa 13-åring genom tiderna. Vi har duktiga löpare i Hilda Lindberg, Elin Antonsson och Elsa Wallenius för att ta några exempel. Men i den här åldern är oddsen ännu högre att det nästa år dyker upp andra namn.

Bland pojkarna är 14-årsklassen i år tunn. Vi har bara haft två tävlande Jonathan Kjellén och Adriano Grueso. Båda två är i första hand sprinters och får ha som mål att nästa år kvala in till sina första SM-tävlingar. I P13-klassen har vi haft sex tävlande. Det viktiga nu är att många av dem fortsätter med friidrotten nästa år. Det är nu som intresse och regelbunden träning börjar ge resultat.

 

 

 

 

Västerås Friidrottsklubb 2015-03-24

 

Göran Kihl