Utomhussäsongen 2014 del 3 Kvinnorna gren för gren

Västerås FK som lag gren för gren

Emma Stenlöf 14 juni landskamp Sve-Est-Fi foto DECA Text&Bild

Kvinnor

 

Klubben är stark på damsidan. Vi har fyra friidrottare med kapacitet att tillhöra de allra bästa i landet. Två av dem dessutom som närmar sig hög internationell klass. De fyra jag tänker på utan rangordning är Malin Marmbrandt i längd, Jenny Johansson i diskus, Sofi Flink i spjut och Emma Stenlöf i mångkamp. Våra ungdomar och juniorer har blivit ett år äldre och förekommer i ökad utsträckning i seniorstatistiken i landet.

Bilden: Emma Stenlöf vinner landskampen i mångkamp 14 juni Foto: DECA Text&Bild

 


 

100m

18-åriga mångkamparen Emma Stenlöf förbättrade i år sitt personliga rekord med en tiondel till 12,42 och är snabbast i klubben. Ett rejält lyft i år fick 17-åriga Amanda Sundstedt som är tvåa i klubben med 12,59, en förbättring av hennes pers med nästan fyra tiondelar. Till skillnad från Emma så är Amanda mer utpräglad sprinter. Ett fall framåt kan man säga men vi har en bit kvar innan vi når nationell hygglig nivå

200m

Även här är Emma Stenlöf snabbast. Hennes bästa tid 25,12 är pers med nästan tre tiondelar. Det är också den bästa tiden i klubben sedan våra sprinters Evelina Lunner och Malin Henriksson sprang för klubben 2007.

400m

17-åriga Sharon Lopez är även i år snabbast i klubben med 60,16. Hon nådde inte riktigt upp till förra årets resultat. 16-åriga Hanna Aabacken gick i år upp från 300m till 400m och nådde 60,40. Sanningen är dock att vi behöver ner minst fem sekunder för att nå en bra nationell nivå.

800m och 1500m

Moa Rothman slog i år ett fint pers på 800m med 3,5 sekunder. Hennes tid 2.19,53 är den bästa tiden i klubben på åtta år. Moa kommer dock mer till sin rätt på ännu längre distanser. På 1500m har hon i år med 4.41,49 förbättrat sitt personliga rekord med nästan tolv sekunder. På de här distanserna har vi också några yngre löpare som jag tror mycket på i framtiden. 13-åriga Hilda Lindberg har sprungit 800m på 2.22,35. I 13-årsklassen är distansen annars 600m där Hilda i år satt klubbrekord med 1.37,92. På 1500m är både Hilda (5.07,20) och jämnåriga Elsa Wallenius (5.06,86) nära att springa under fem minuter.

 

Längre distanser och hinder

Hinder är Moa Rothmans specialdistans. På 2000m hinder är hon tvåa i landet i F19 med 6.47,43. På 3000m hinder som är seniordistansen är hon tolva i landet med 10.44,52. Moa har inte sprungit några längre slätlopp i år. 13-åriga Elsa Wallenius har utmärkt sig genom fina insatser på motions. och terränglopp över längre distanser. Vi får hoppas att lusten att springa långt håller i sig. Då kan det bli något riktigt stort. Vid lilla DN-galan i Stockholm sprang hon t ex 2000m på 6.56,14. Det är en tid som placerar henne som fyra i 14-årsklassen i landet.

 

100m häck

Vi har vant oss vid parhästarna Emma Stenlöf och Daniela Karlsson på korta häcken. I år som 18-åringar tog de steget upp till fullstora häckar. Efter en fin inomhussäsong för Daniela med klubbrekord på 60m häck, så förväntade vi oss riktigt fina tider på korta häcken utomhus. Nu slet Daniela olyckligt av hälsenan i säsongens inledning och Emma fick kriga ensam på korta häcken. Det gjorde hon fint genom att pressa sitt pers flera gånger och som bäst göra 13,81. Det är en tangering av Johanna Sjöströms klubbrekord och placerar Emma som sexa på seniorbästa listan i landet. Daniela hann bara med en tävling och det var i lagSMkvalet där hon satte personligt rekord med 14,36.

 

400m häck

Ewa Marcinkiewicz var i år tillbaka i Sverige och gjorde några bra tävlingar på försäsongen i sin specialgren långa häcken. Hennes bästa tid 60,25 kom vid SAYO-spelen i Sollentuna i början på juni. Det är en tid som placerar henne som sexa i årsbästalistan i landet.

 

Höjd

Mångkamparen Emma Stenlöf hoppade förra året 1,81 i sin bästa gren och är vår bäste kvinnliga höjdhoppare genom tiderna. I år hoppade hon som högst 1,78 och är naturligtvis klubbetta med det. Ett nytt namn dök dock upp i 14-åriga Maya Persson som kom till klubben från Enköping till inomhussäsongen. Utomhus blev det i år 1,69. Som jämförelse kan jag nämna att det är tre cm högre än vad Emma hoppade vid samma ålder. Maya är etta i sin åldersklass. Det ska  bli spännande att följa hennes utveckling.

 

Längd

Nu hade vi äntligen Malin Marmbrandt igång på tävlingsarenan. Hon gjorde många tävlingar över 6 meter. Toppen kom i Lidingö den 17 augusti då hon förbättrade sitt eget klubbrekord till 6,26.   Tvåa i klubben är Emma Stenlöf som redan vid SAYOspelen i början av säsongenförbättrade sitt personliga rekord till 5,98. Ingen annan hoppare var i år över fem meter. Ljuspunkter finns i 13-årsklassen där man fortfarande hoppar med zon. Längst, 5,13, har Elin Antonsson hoppat i den klassen.

Stav

Läget i stav är sämre än på många år. 14 åriga Linnea Wiklund toppar klubbstatistiken med 2,18. Men Linnea satsar i första hand på kastgrenar.

 

Tresteg

Återigen är Emma Stenlöf bäst i klubben i en gren som hon nästan aldrig hoppar. Hon gjorde en tävling och det var i LagsSM-kvalet i slutet av maj. Där kom hon tvåa på 12,23 i lite för mycket medvind. Men hon hade 11,99 i godkänd vind och det var personligt rekord med 10 cm. Sedan hade vi bara en till över 10 m. Det var 14-åriga höjdhopparen Maya Persson som vid Gurkspelen hoppade 10,10.

 

Kula

Lite märkligt är Emma Stenlöf etta även i den här grenen. Vid en mångkampstävling i Varberg i maj stötte hon 13,85 , en längd hon inte var i närheten av sedan under året. Vår kulspecialist Jennie Söderholm gjorde precis som förra året. Det vill säga hon gjorde säsongspremiär först 19 juli vid Valbo Games. Då blev det 13,12. Sin andra tävling gjorde hon vid SM två veckor senare på 13,44. En vecka efter det gjorde hon sin tredje och sista tävling vid JuniorSM där hon nådde 13,72. Återväxten i kula känns spännande. Närmast att följa är 16-åriga Nina Björkman som med 3kg kulan satt personligt rekord med 12,91.

 

Diskus

Jenny Johansson satte årsbästa 50,92 vid Valbo Games i Gävle och är en av landets bästa diskuskastare. Tyvärr misslyckades hon vid SM vilket också gjorde han hon missade en närmast självskriven plats i landslaget till Finnkampen. Det är svårt att lyfta fram någon ytterligare i klubben. Möjligen kan 16-åriga Nina Björkman närma sig 40 meter nästa år. I år har hon med seniordiskusen kastat 31,21.

 

Slägga

21-åriga Amanda Rydberg som förra året inte tävlade alls kom i år igen. Redan på försäsongen och träningslägret i Portugal satte hon personbästa med nästan en meter till 58,07. Innan säsongen var slut hade hon hunnit med att ta ifrån Emma Olsson hennes seniorklubbrekord och sedan ytterligare förbättra det till 59,67. Här finns det också några yngre som genom bra kastträning har utvecklats starkt i år. Nina Björkman har med 3kg släggan kastat 38,95. 14 åriga Linnea Wiklund har med samma vikt nått 36,34 och 13-åriga Anna Götberg har med 2 kg släggan kastat 39,32. Som jämförelsen kan nämnas att det är 5 1/2 meter längre än vad Amanda Rydberg nådde vid samma ålder.

 

Spjut

Trots att Sofie Flink inte nådde samma längder som förra året är hon numera ett internationellt namn med silver vid juniorVM. I år blev det 58,44 som längst. Matilda Gunnarsson kom i år tillbaka i både träning och tävling och nådde 43,15 som längst. Spjut ingår också i mångkampen och Emma Stenlöf förbättrade sitt fjolårspers med dryga metern till 41,56. En duktig spjutkastare har vi också i Maja Gustavssson. Som 16-åring kastade hon i år med 500g spjut och nådde 43,57.

Nästa och sista delen i min genomgång kommer att handla om herrarna.

Göran Kihl

 

Mångkamp.

Mångkamparen Emma Stenlöf gick i år upp i F19-klassen och tävlade därmed också i seniorklassen. Hon startade säsongen mycket starkt och blev uttagen i landslaget i mångkampslandskampen Sverige-Estland-Finland i mitten av juni som hon vann på klubbrekordet 5795 poäng. Hon nådde inte upp till samma fina resultat senare under men blev vår första seniormästare i mångkamp när SM avgjordes i september. Trots sin ungdom har hon etablerat sig som en av landets främsta mångkampare.