Suverän seger på 1500m av Vasco Vilaca vid USM

I helgen avslutades SM säsongen inomhus med ungdomsSM 15 och 16 år i Borås.Egentligen är det två ganska svaga årskullar i klubben. Därför var det glädjande att så många lyckades kvala in till tävlingar. I förväg kunde jag bara se två medaljkandidater. Det var Maya Persson i F15 höjd och Vasco Vilaca i P16 1500m. Vasco kom ju till klubben förra året och imponerade med att bland annat ta terängSMguld i P15 i höstas. Vasco kom till SM med ett inomhuspers på 4.17,91. Han inledde på lördagen med att vinna sitt försöksheat på nytt personligt rekord 4.17,51. I söndagens final vann han i en rasande spurtduell mot Sävedalens Omar Abdullah på tiden 4.08,32! Det är den bästa tiden inomhus i klubben i såväl P16 som P17 och Sveriges bästa tid i år i åldersklassen. Vasco och Omar var förresten drygt sex sekunder före närmaste löpare i mål.

Den andra medaljkandidaten Maya Persson kom tyvärr inte till start. Några fler medaljer blev det inte, däremot flera riktigt fina prestationer.

16-årige Adam Gyllsten kom i vinter tillbaka till friidrotten efter några års frånvaro. Han överraskade med att kvala in till undomsSM vid UngdomsDM i både 60m och längd. Nu gjorde han sin andra tävlingsstart och satte personligt rekord i båda grenarna. På lördagen vann han B-poolen på 5,97 pers med 23 cm. Han fick göra de avslutande tre hoppen i A-poolen och slutade sjua. En placering mycket bättre än jag väntat mig. På 60m tog han sig mycket överraskande vidare till semifinalen på tiden 7,61, en förbättring av personliga rekordet med fyra hundradelar. I semifinalen sprang han ännu fortare 7,57. Det räckte dock inte till att ta sig till final. Det är bara att hoppas att Adam fastnat för friidrotten. Båda resultaten lovar gott inför fortsättningen.

15-åriga Virva Rylander gjorde som Adam. Med ett betydligt sämre pers än övriga placerades hon i B-poolen i längd. Efter de första tre hoppen stod hon som segrare på 5,03, första gången över fem meter. Hon fick därmed göra de avslutande tre hoppen i A-polen och ökade i femte omgången till 5,05. Hon slutade sjua i tävlingen. På 200m tog hon sig till B-finalen på 26,36. I finalen blev hon totalsjua på 26,53. På 60m tog Virva sig till semifinal genom att tangera sitt pers på 8,15. I semifinalen blev det stopp på tiden 8,19.

Övriga tävlande från klubben var Adriano Grueso P15 60m och 200m, Jonathan Kjellén P15 60m, Malin Eirefors F15 60m, 60m häck och längd, Maja Allvin F15 200m och Linnea Wiklund F15 vikt.